Ta hand om vår planet

Så blir du miljövänlig och blir en hjälte!!

10 snabba tips!


1.Återvinn mer
Papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar. Källsortera så mycket ni kan.


2. Ät mer ekologiskt
Luncha grönt och fika ekologiskt. Ät vegetariskt minst två dagar i veckan och köp ekologisk mjölk, kaffe, bullar och frukt till möten. Lite dyrare, men mycket godare! Byt ut mineralvattnet som kräver en hel del energi för att produceras och transporteras och servera i stället kallt, friskt kranvatten i fina kannor. Lägg i is och citrusfrukt, gurka, citronmeliss eller frysta bär. Snyggare, billigare och helt klart bättre för miljön.


3.Be dina föräldrar att välja miljömärkta produkter
Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. I andra hand rekommenderar Naturskyddsföreningen Svanen-märkta produkter.


4. Var miljövänlig i ditt resande
När du måste resa, välj tåget. Du minskar dina koldioxidutsläpp kraftigt, jämfört med om du tar flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljötaxi. Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan?


5. Köp second hand
Köp begagnade eller miljömärkta kontorsmöbler. Samma sak gäller för IT och elektronik.Små saker gör också skillnad


6. Be dina föräldrar att bytta till miljömärkt el.
Man byter enkelt till miljömärkt el genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda miljömärkt el? Byt elbolag!


7.Ge som förslag till de vuxna att ha  Telefon- och webbmöten
Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor och du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.


8. Välj cykelbud
Åtminstone när det gäller bud för närtransporter. I andra hand gäller transport som är miljömärkt.


9. Släck och stäng av elektronik
Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren. Se till att det är släckt när ingen är på kontoret. Gör det enkelt – koppla in en timer.


10. Inga onödiga utskrifter
Undvik pappersutskrifter och kopiering – läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Tillsammans kan vi rädda världen!

Lär dig att ta hand om planeten, att spela och att bygga instrument från skräp med SkräpitasDubbelklicka på bilderna för att gå till våra interaktiva sidor!

Om hur vi kan ta hand om vår planet

Om hur vi kan ta lära oss spanska

Om hur vi kan ta göra instrument från skräp